Timo Ekman Keskustelut jatkuvat osoitteissa https://www.facebook.com/Novellisti ja https://twitter.com/EkmanTJ. Molemmat profiilit ovat avoimia kelle tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi.

12 koodia Seinäjoelle

1. Kaupungin keskustassa ajetaan pillurallia eli kierretään yhtä korttelia ympäri - ollaan siis ringillä eli ringitetään. Rinkiä ei voi kiertää väärinpäin ympäri, sillä kadut ovat pääosin yksisuuntaisia. Yksi sääntö pitää muistaa: käännyttäessä risteyksessä ei koskaan käytetä vilkkua, mikäli olet tosi ringittelijä ja haluat esittää paikallista! Ei koskaan. Piste.

2. Rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva kapakka nimeltä Härmän Häjy on mainettaan parempi ja siellä käy kaiken ikäistä sakkia kaikenlaisilla taustoilla. Kokemisen arvoinen paikka ehdottomasti. Turpaan siellä saa samoilla syillä kuin muuallakin Suomessa kapakoissa: olemalla ylimielinen ja päänaukoja.

3. Juuri kukaan ei tiedä julkisen liikenteen aikatauluja, koska juuri kukaan ei käytä niitä. Käyttäjien enemmistö on alaikäisistä ja eläkeläisistä koostuvaa. Viimeiset linkat lähtevät arkisin 19:10 ja 19:40 ja lauantaisin 17:00 ja 17:30. Sunnuntaisin ei linkat kulje. Ota taksi, se on helpompaa. Kyllä, se on linkka tai bussi eikä milloinkaan dösä.

4. Kaikki päärataa pitkin menevät junat pysähtyvät Seinäjoella. Älä jännitä, et voi mennä ohi. "Hetken kuluttua Seinäjoki" -ilmoitus tulee kolmella kielellä noin 3-4 km. ennen asemaa.

5. Jos poliittinen kantasi vasemmalle kallellaan tai vihreä, älä tuo sitä suureen ääneen ainakaan kapakoissa esille. Persut ovat Seinäjoen vihreät ja niitä saa kompata kuten Stadissa vihreitä.

6. Toisin kuin Stadissa, Seinäjoella on vielä muutama perinteinen makkaraperuna-grilli olemassa. Kaikki eivät ole kebab- / pizzeria paikkoja tai Mäkkäri-formaatilla olevia tikkuperunat, hampurilainen ja Coca Cola -paikkoja.

7. Seinäjoen keskustasta löytyy noin 250 m. x 250 m. alueelta 12 eri tyyppistä kapakkaa ja vähän suuremmalta alueelta noin 25 ruokapaikkaa. Älä jännitä, nälkä ja jano ei pääse yllättämään. Erilaisia vaateliikkeitä on postimerkin kokoisessa keskustassa myös aivan posketon määrä, joten jos omaat tälle suuntaa shoppailuviettiä, pääset helposti eroon kaikista rahoistasi.

8. Kun näet hoikan pyöräilevän miehen, jolla on pyöränsarvissa pullopusseja ja virttynyt talvitakki, anna hänelle tyhjä tölkkisi tai pullosi, jonka olet juuri juonut ja kysy, että oletko Kalevi. Mikäli vastaus on myöntävä, kysy häneltä oman nimesi nimipäivää. Hän tietää sen. Hän on opetellut almanakan ulkoa.

9. Älä vedä liian leveää Stadin slangia. Se jostain kumman syystä ärsyttää. Normaalilla yleissuomella pärjäät vallan mainiosti plus kaikilla muillakin murteilla.

10. Nykyisin voi jumalan kiitos jutella muustakin kuin pesäpallosta ja painista urheilun saralla. Ota selvää jalkapallon Veikkausliigaan juuri nousseesta SJK:sta perusseikat, niin a vot, löydät aina juttuseuraa.

11. Kaikkialla baareissa on ihan sama meininki kuin muuallakin Suomessa. Osa naisista on sopivan kevytkenkäisiä ja kaikki miehet ovat puutteessa. Miesten haku ja naisilla on mistä raakata.

12. Seinäjoki muistuttaa etäisesti kaupunkia vain rautatieaseman läheltä. Muuten alue on kuin mikä tahansa Uudenmaan pikkukunta. Plus sen lisäksi meillä on sen tason korpimaita useampi sata neliökilometriä, joita olet nähnyt tv:n luontodokkareissa. Tätä ne kuntaliitokset teettää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"1. Kaupungin keskustassa ajetaan pillurallia eli kierretään yhtä korttelia ympäri"

"Pilluralli" on vanha nimitys. Niitä ei enää, kuten ennenvanhaan kävele kaduilla, joita rallaajat kyttäävät.
Ne, nimittäin ne ***lut on kyydissä, ja puolessa kiertäviä autoja puikoissa. kaikilla on nykyään omat autot.

"5. Jos poliittinen kantasi vasemmalle kallellaan tai vihreä, älä tuo sitä suureen ääneen ainakaan kapakoissa esille"

Minä olen uskaltautunut tuonkin tekemään, mutta kun olen sukkelasanainen, selvisin tilanteesta.

Seinäjoesta tulee mieleeni Itikan teurastamo. Liekö enää olemassakaan. Siellä oli aikoinaan suuri tulipalo, ja olin sen jälkeisessä saneeraustöissä siellä.

Asuttiin matkustajakodissa, jonka nimeä en muista. Semmoinen valkoinen kaksikerroksinen iso omakotitalo oikeastaan. Sen aamupalan muistan oikein hyvin. Emännällä oli tapana halkaista ranskanleipä pitkittäin halki. Sinne voita runsaasti, ja sen ajan Gotlermakkaraa. Juustoa ja tomaattiviipaleita. Semmoisen kun pisti poskeensa, ei vähään aikaan tarvinnut syödä.

Senkin muistan kun tuli juttua emännän kanssa, että onko se poika jo tyttöä itselleen löytänyt, emäntä uteli. Minä vastasin, onhan sellainen mutta Tampereella. Ei ole pitkään aikaan nähty kun viikonloputkin menee tuolla Itikan jälkisaneerauksessa.
Voi herran jestas sanoi emäntä. Nyt soitat tytölle heti, että tulee tänne, minä annan teille oman huoneen, eikä maksa ylimääräistä.
Tyttöystävä tuli ja oli pari yötä Seinäjoella. Nyt on oltu vissiin lähes 40-vuotta naimisissa.

Itikalla oli hätäeläinteurastus remontinkin aikana toiminnassa. Sinne tuotiin tiine lehmä joka oli tarkoitus hätäteurastaa niin, että vasa jää sisälle ja kuolee emänsä mukana.

Mielenkiinnosta oltiin poikien kansa katsomassa. Kysyin päivystävältä teurastajalta, oli nimittäin viikonloppu. Pystyisitkö ottamaan vasan ulos elävänä? Teurastaja sanoi, pystyn.

No, ensiksi hän sellaisella naulapyssyllä teurasti emolehmän, nosti sen vinssillä ylös. Aukaisi varovasti mahan, ja vapautti sonnivasan elävänä ulos. Meni aikaa kun vasa makasi maassa liikkumatta. Teurastaja huuhteli sitä letkulla lämpimällä vedellä. Kohta vasa osoitti elon merkkejä. Se oli jo kokonaan kehittynyt.

Teurastaja totesi: No, entäs sitten, mitä tälle nyt tehdään? Kuka huolii vai otetaanko hengiltä?
Minulla nousi tunteet pintaan. Jotenkin ajattelin, että ei sitä kyllä saa tappaa.

Minä soitin Ruovedelle vaimon sisaren miehelle, joka kasvatti lehmien lisäksi lihakarjaa. Selitin koko stoorin ja kysyin. Kiinnostaisiko ylimääräinen sonnivasa, voin tuoda pakettiauton perässä sinne.
Isäntä vähän epäili tarinaa, mutta sanoi että tuo vaan, kyllä me se kasvatetaan.
Kasvattivatkin, ja myivät sitten täysikokoisena lihantuotantoon.

Tämä tarina on tosi, ja tapahtui joskus 70-luvun puolenvälin aikaan.

Käyttäjän timoekman kuva
Timo Ekman

Kiitokset Tyrylle historiallisesta nostalgiapläjäyksestä.

Tuo palo on tosi juttu. Muistaakseni Itikalla syttyi rasvatehtaalla tämä palo. Tuttava on siitä kertonut, kun oli tuohon aikaan hommissa siellä. Rakennukset ovat edelleen olemassa, mutta eivät toki enää aikoihin olleet Itikan / Atrian toiminnassa. Aivan tarkkaa käsitystä ei ole, mitä siellä nykyisin touhataan. Sellainen käsitys kuitenkin on, että jossain kohtaa niiden yli lanataan ja siihen tullaan kaavoittamaan, ellei ole jo kaavoitettukin, asuntoalue. Kerrostaloja aimo nippu muistaakseni.

Tuo matkustajakoti josta kerrot on edelleen olemassa. Sanooko mitään sellainen nimi kuin matkustajakoti Vuorela? Viereisessä rakennuksessa on nykyisin, tiedä oliko silloin, perhehotelli Nurmela.

Ja onnellinen loppu vasikallakin. Tuli teuraaksi vasta ajallaan. :-)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Matkustajakoti Vuorela on tutulta kuulostava. Se, se taisi olla.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jaa, että tuollaista teillä päin! Olen muutaman kerran käynyt ja jotain tunnistinkin..

Linda kuvaa meitin cityä näin:
http://lindapelkonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa...

ja minä harmittelen tätä menoa:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavu...

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa